Pe data de 8 noiembrie 2017, am organizat, la Parlamentul European, cu susținerea MENL, conferința  Conferința i-a avut ca invitați pe dr. Theodore Roosevelt Malloch, profesor, autor și realizator TV din SUA, și pe Roland Cătălin Pena, jurnalist român cu peste 20 de ani de experiență în analiza politicii externe.

Conferința a punctat cauzele mai vechi și mai noi ale tensiunilor din Balcani și a dezbătut perspectivele de viitor ale tarilor din această regiune. Acest subiect este important de discutat și avut în vedere în contextul actual în care Uniunea Europeană, care este văzută unanim ca o parte a soluției, traversează ea însăși o perioadă de turbulențe..

S-a discutat intens despre lipsa stabilității în Balcani, dr. Malloch atrăgând atenția la faptul că problemele care apar în Balcani, de cele mai multe ori nu rămân limitate doar la țările din regiune. Ca soluție la problemele actuale, s-a subliniat necesitatea amplificării dialogului pentru menținerea păcii și promovarea dezvoltării economice, atât prin investiții externe, cât și prin stimularea relațiilor bilaterale. O idee care s-a desprins este aceea a unor formate multilaterale de cooperare în zonă pentru accederea la o bază a unității balcanice.

Conferința a fost un real succes, captând interesul publicului. Acest lucru a fost evident în sesiunea de întrebări și răspunsuri care a presupus o dezbatere deschisă între conferențiari și membrii parlamentului european din audiență.