We staan op een historisch kruispunt, wellicht dat van de allerlaatste kans. Colloquiumvoorzitter Gerolf Annemans balde op 15 september de essentie samen: “Laten we ons wegspoelen door de immigratiegolven of versterken we alsnog de dijken?”

De kloof tussen de wil van het volk en het beleid is nooit groter dan voorheen. In zowat elk beleidsdomein nemen beleidsmakers beslissingen die ingaan tegen de publieke opinie. Zowel in het Belgische als in het Europese radarwerk heeft Vlaanderen niet de minste zeggenschap over de meest fundamentele zaken die het aanbelangt. Dit compleet gebrek aan beslissingsmacht en soevereiniteit was de aanleiding voor de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid en in nauwe samenwerking met het Vlaams Belang om een colloquium te houden over onze slinkende soevereiniteit en vooral hoe ze te herwinnen.

Marine Le Pen te gast

Europa staat voor de keuze: immigratie tegengaan of ondergaan”. Dat verklaarde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op het druk bijgewoonde colloquium evenement dat plaatsvond onder de noemer “Grenzen Stellen”. Gastspreker was Front National-voorzitster Marine Le Pen, die luid verwelkomd werd door de honderden aanwezigen.

De Franse presidentskandidate was naar Brussel gekomen met een boodschap van hoop, verzet en een waarschuwing voor de gigantische migratiecrisis vandaag. “Wij hebben de oplossingen en moed om de crisis te stoppen, in tegenstelling tot de Europese leiders”, klonk het. Volgens Le Pen is de beslissing van de Duitse kanselier Merkel het bewijs dat partijen als het Front National en het Vlaams Belang reeds jaren gelijk hebben. “We hebben jaren hiervoor gewaarschuwd, maar werden beledigd, aangevallen en aan de kant geschoven. Voor Merkel dienen de grenzen binnen de EU tot niets en is het vrij verkeer een basiswaarde van de Europese Unie. Maar eens er problemen zijn, sluit zij de grenzen.” Volgens de FN-voorzitster “moeten we terug de grenzen beheren om de gigantische vluchtelingenstromen te beheersen”. In een haast presidentiële toespraak verklaarde ze het opengrenzenbeleid van Schengen dood en begraven. “Het is tijd om akte te nemen van het overlijden van Schengen,” aldus Le Pen